Deze website maakt gebruik van cookies

Door gebruik te maken van deze website, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies.

Sluiten
Banner Filmeducatie

Filmeducatie

Sinds 2016 bieden wij filmeducatie voor onderwijsinstellingen op alle niveaus: van basis- en voortgezet onderwijs tot MBO, HBO en universiteiten. 

Waarom filmeducatie?

De nieuwe generatie groeit op in een tijd waarin film constant aanwezig is. Of het nu op school is met tablets of onderweg met smartphones, film is overal. De digitalisering zorgt ervoor dat film steeds meer deel uitmaakt van ons dagelijks leven. We lijken de overvloed aan films als vanzelfsprekend te beschouwen. Helaas wordt erop scholen en hogere onderwijsinstellingen maar weinig aandacht besteed aan de kracht en schoonheid van film, terwijl film ons op een unieke manier iets vertelt: via bewegend beeld en geluid.

Bij MFilms zijn wij ervan overtuigd dat het nu voor iedereen mogelijk moet zijn om niet alleen de kracht van visuele verhalen te ervaren en begrijpen, maar ook om ze te creëren. 

Iedereen zijn eigen camera!

Anno 2024 hebben vrijwel alle jongeren een eigen smartphone met een ingebouwde camera waarmee zij de mogelijkheid hebben om hun eigen professionele en persoonlijke ontwikkeling en ervaringen op een visuele manier te delen. 

Bij Mfilms moedigen we dit aan als niet alleen een waardevol middel voor creatieve expressie maar ook aan het ontwikkelen van belangrijke vaardigheden zoals communiceren in beelden, jezelf presenteren, samenwerken en kritisch denken.

Fontyn school

Workshop

Filmen en vloggen

Filmen en vloggen is erg populair en een goede manier van jongeren om zichzelf te presenteren aan de wereld. In onze workshop ontdekken leerlingen hoe ze snel en eenvoudig een mooie film of vlog kunnen maken met hun eigen smartphone of onze iPads. 

Animatievideo - MFilms

Workshop

Animatie maken

In de workshop animatie maken leren leerlingen verschillende aspecten van het animatieproces. De specifieke inhoud kan variëren op basis van het niveau van de leerlingen, de duur van de workshop en het gebruikte lesmateriaal. 

 

Enkele sfeerimpressies van onze workshops

Workshop filmmaken
ODBS Europe, Enschede

Workshop vloggen
Zuyd Hogeschool, Maastricht 

Workshop vloggen
CIOS, Haarlem 

Workshop filmen en vloggen
De Fontein, Bussum 

Wij hebben onze filmeducatie workshops gegeven aan de volgende onderwijsinstellingen:

Universiteiten
Universiteiten
Voortgezet onderwijs
VO logos
MBO/HBO
MBO HBO
Basisonderwijs
Jeugdeducatiefonds logo

In opdracht van het Jeugdeducatiefonds heeft MFilms workshops video’s maken met je smartphone ‘Door de ogen van een kind’ verzorgd bij de volgende scholen: 

- ODBS Europe, Enschede 
- OBS Villa Kakelbont, Hoogeveen
- SBO De Griffel, Heerlen
- De Schakel, Amsterdam 
- De Vijf Sterren, Amsterdam 
- BS Manje Fiek, Maastricht

In opdracht van het Ambacht in Beeld festival heeft MFilms workshops ‘Film maken over ambachtelijk meesterschap’ verzorgd voor leerlingen van de Gooiland School in Bussum.

Glas in lood met een glimlach 
Gooilandschool, Bussum 

Frank hout van boten 
Gooilandschool, Bussum 

Sleutel tot succes
Gooilandschool, Bussum 

The Royal Asscher Cut 
Gooilandschool, Bussum 

Workshop filmen en vloggen

De workshop is geschikt voor alle leerjaren van het voortgezet en hoger onderwijs. 
Na een korte uitleg door een ervaren filmdocent maken de leerlingen in duo’s of in kleine groepjes hun eigen filmpje of vlog. Ze bekijken voorbeelden en komen erachter wat je allemaal nodig hebt voor een goede film of vlog die er niet alleen mooi uitziet maar ook inhoudelijk sterk is. Daarna gaan ze zelfstandig filmen en monteren op hun eigen smartphone of tablet. 

Wat leren de leerlingen?
  • De leerlingen ontdekken hoe ze zichzelf presenteren voor de camera
  • Ze leren smartphone film en montage techniek 
  • Ze leren filmtechnieken zoals kadering, compositie, camerahoeken, licht en geluid. 
  • Ze trainen hun verbeeldingskracht en creativiteit en ze ontdekken hoe leuk het kan zijn om hun eigen content te maken
Workshop Animatie

In een workshop Animatie maken leren leerlingen de basisprincipes van animatie, waaronder timing, beweging en karakterontwerp. Ze verkennen ook storyboardtechnieken, werken met animatiesoftware, en ontwikkelen vaardigheden voor frame-by-frame en stop-motion animatie.

Het doel van een animatieworkshop is vaak niet alleen om technische vaardigheden te ontwikkelen, maar ook om de creativiteit en expressie van de leerlingen te stimuleren. Het biedt een kans om verhalen te vertellen en ideeën visueel uit te drukken.