Fotograferen smartphone - MFilms

Filmen met je smartphone - horizontaal of verticaal?

Moet ik nu verticaal filmen of horizontaal? Dit is een van de meest gestelde vragen tijdens onze workshop filmen en vloggen met de smartphone. 

Tijdens de eerste praktijkoefening gedurende onze professioneel filmen en vloggen met de smartphone workshop zien wij deelnemers die hun mobiele telefoon horizontaal vasthouden maar ook deelnemers die hun eerste opnames verticaal opnemen. Dan komt ook altijd de vraag. Moet ik nu verticaal filmen of horizontaal?

De meningen zijn verdeeld. Wij zeggen altijd, ‘het uitgangspunt moet zijn: wie is je doelgroep en waar ga jij je filmpje of vlog publiceren’? De standaardmaat is (over het algemeen) nog steeds horizontaal. Film is tot de opkomst van sociale media platformen zoals Facebook Live, Snapchat en Instagram stories altijd een liggend medium geweest. Wij denken ook dat horizontale video de norm zal blijven voor Youtube en websites waar de video’s langer houdbaar moeten zijn.  Ook is horizontaal kijken onze natuurlijke kijk ervaring . De meeste schermen van monitor devices zoals de televisie, pc –monitoren en laptob zijn nog altijd horizontaal georiënteerd en niet kantelbaar.

Er zijn film of videomakers die vinden dat je niet verticaal moet filmen. Die opvatting vinden wij wat achterhaald. Op Facebook Live, Snapchat en Instagram Stories is verticaal filmen inmiddels de standaard geworden. Deze socialemedia-apps zijn verticaal gemaakt met een reden: we gebruiken onze smartphones nu eenmaal verticaal. Smartphones hebben een verticaal scherm en iedereen houdt zijn toestel bijna altijd staand vast.

Als je dus dedicated visuele content maakt voor social media en je ook een jongere doelgroep wil bereiken dan werkt verticaal goed.  Maar wil je een grotere doelgroep bereiken dan is het beter om horizontaal te filmen, dan weet je zeker dat je op alle platformen het meeste uit je video kan halen.

Technisch gezien is er een verschil tussen horizontaal en verticaal filmen. Je gebruikt immers andere kaders.  Ga je een verticaal opgenomen filmpje op een breedscherm afdraaien dan krijg je twee zwarte randen aan de zijkant.  Denk dus altijd goed na bij de voorbereiding over hoe je jouw video gaat opnemen en waar je deze gaat afdraaien.

Wil jij experimenteren met het opnemen van verticale en horizontale video’s? Volg dan onze workshop filmen en vloggen met de smartphone in het filmatelier in Bussum.